wielomiany
Pomocy ;): Podaj wszystkie pierwiastki rownania wielomianowego
(4x+5) (8x3 − 125)= 0
8 sty 19:57
Saizou : 4x+5=0 8x
3−125=0
4x=−5 8x
3=125
8 sty 20:01
Aga1.: Rozwiąż
4x+5=0 v 8x3−125=0
8 sty 20:01
Pomocy ;): a mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, ale na wzorze różnica sześcianu
8 sty 20:07
ZK: a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
a=2x bo (2x)3=8x3 b=5 bo 53=125
(2x−5)(4x2+10x+25)
4x2+10x+25 −rozloz na czynniki a wiec Δ i x1 i x2
lub 4x2+10x+25=(2x+5)2 wzor (a+b)2 =a2+2ab+b2
8x3−125=(2x−5)(2x+5)2
8 sty 23:21
jikA:
8x3 − 125 ≠ (2x − 5)(2x + 5)2
8 sty 23:41
Jolanta: jikA a dlaczego nie ? jest tak jak ZK napisał
Pomocy niepotrzebnie chcesz sobie utrudniać
9 sty 00:07
jikA:
A dlatego że (2x + 5)2 ≠ 4x2 + 10x + 25.
9 sty 00:10
jikA:
Zawsze ale to zawsze przy rozkładzie korzystając ze wzoru na różnicę sześcianów
drugi nawias z trójmianem kwadratowym jest nie rozkładalny w zbiorze liczb rzeczywistych.
9 sty 00:12
Jolanta: Masz racje u góry dobrze napisał a póżniej nie ,pewnie ta pózna pora robi swoje
9 sty 00:18
jikA:
Cały czas dobrze pisał tylko pomyliło mu się i chciał z tego zrobić wzór skróconego mnożenia.
9 sty 00:21
Jolanta: To miałam na myśli
9 sty 00:24