zadanie z ciągów
Maciek: Może ktoś mi pomóc w tym zadanku
Wyznacz wszystkie x∊<0;π> , dla których liczby sin2x, sin2x+cos2x, sin2x+2cos2x
są trzema kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego, w którym suma czterech
pierwszych wyrazów jest równa 6.
8 sty 19:20
Maciek: pomoże ktoś
8 sty 19:41
Maciek: nikt nie da rady
8 sty 20:04
Maciek: prosze o pomoc
8 sty 20:51
Ajtek:
a1=sin2x
r=cos2x
sin2x+sin2x+3cos2x
S4=
*4
2
cos2x=1−sin2x
Po podstawieniu i uproszczeniu:
3=3−sin2x
Dalej sobie poradzisz.