ciag geometryczny
maja: znajdz wyraz 2,9,11 podanego ciagu geometrycznego ; −8 , 6, −9/2, 27/8 oraz oblicz sume 10
poczatkowych wyrazow tego ciagu.
8 sty 19:20
maja: prosze pomozcie ja ciagle probuje zrobic to zadanie ale ciagle wychodzi mi zle
8 sty 19:32
wojtek: najpierw co jest czym:
a1=−8
a2=6
a3=−9/2
a4=27/8
8 sty 19:47
wojtek: | a4 | | 278 | |
| = |
| =2782−9=−34 |
| a3 | | −92 | |
8 sty 19:54
wojtek: to samo dla a3/a2 a2/a1
8 sty 19:55
wojtek: Zawsze dostajemy −3/4. Ta liczba to iloraz ciągu geometrycznego.
q=−3/4
8 sty 19:56
maja: a jak obliczyc sume 10 pierwszych wyrazow?
8 sty 20:01
maja: wiem jaki jest wzor tylko ze jak podstawiam to nie umiem wyliczyc wyniku.
8 sty 20:02
wojtek: znajdujemy kolejne wyrazy ciągu (a2 mielismy zresztą podany w treści)
Każdy z nich dany jest wzorem:
an=a1*qn−1
czyli np:
a9 =a1*q9−1=......=a1*q8
8 sty 20:04
wojtek: Suma n kolejnych wyr. ciągu :
Dla n=10
8 sty 20:10
wojtek: Tak dla porządku podałem wzory
8 sty 20:10
wojtek: o który wynik Ci chodzi?
q udaje się policzyć?
8 sty 20:11
wojtek: Reszta sprowadza się do potęgowania q W ty m przypadku to jest ujemny ułamek. Trzeba pamiętać
że nieparzyste potęgi są ujemne.
8 sty 20:15
wojtek: a
9=−8*(−
34)
8
q=−
34
q
2=(−
34)*(−
34)=
916
q
3=(−
34)*(−
34)*(−
34)=−
916*(−
34)=−
2784
.
.
.
.
q
8=(−
34)*(−
34)*(−
34)*(−
34)*(−
34)*(−
34)*(−
34)*
*(−
34)=(
656165536)
albo w taki sposób:
8 sty 20:31
maja: czyli bedzie to tak s10= −8*(1−(−3/4) do 10)/(1i3/4) ? sorki za takie pismo ale nie wiem jak tu
potegi robic
8 sty 21:22
wojtek: takkkkk!
8 sty 22:01
maja: dziekuję!
8 sty 22:07