matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie
Aleks:
pomoze mi ktos rozwiazac rownanie (x−2)
3
+ 10x
2
= (x−2)(x+3)
2
wychodzi mi: x
3
+6x
2
+12x −8 +10x
2
= x
3
+6x
2
+9x − 2x
2
−18 12x
2
+15x + 10 = 0 i wychodzi mi ze nie ma miejsc zerowych, co jest raczej malo prawdopodobne.
8 sty 19:19