rozwiąż równanie
Pomocy: m2x2−x+1=0 mx2−3x+m=0 3x3+42−5x−2=0
8 sty 19:17
jarglim: Zaczynamy od delty. Aby miejsca zerowe istniały, musi ona być większa lub równa 0.
Dodatkowo by była to funkcja kwadratowa powinniśmy założyć, że m ≠ 0.
Δ≥0
Δ=b2−4ac
Δ=1−4m2
1−4m2≥0
4m2≤1 /√
2m≤1 i 2m≥−1
m≤1/2 i m≥−1/2
m∊<−1/2;1/2>/{0}
Drugie analogicznie.
W trzecim przykładzie możesz dla rpzykładu poszukać dzielników ostatniego wyrazu (p), oraz
dzielników pierwszego wyrazu (q). p/q. Resztę powinieneś już wiedzieć.
8 sty 19:28