2x - [5y -(3x - 4y) + 7x] - y =?????
Mis: Pomozecie? Mam troche klopotow.Moze z malym wyjasnieniem?
8 sty 18:58
PW: Opuszczaj nawiasy "od srodka" zmieniajac temu co w nawiasie znaki na przeciwne.
8 sty 19:19
Mis: Moze pokazesz jak to sie robi to pewnie "zalapie" bo dawno temu to robilem
8 sty 19:34
PW: 5y −(3x−4y)+7x = 5y−3x+4y+7x = 4x+9y
Cale wyrazenie jest zatem rowne
2x−(4x+9y)−y = 2x−4x−9y−y = −2x−10y = −2(x+5y)
Tylko mi nie mow, ze odpowiedz jest inna.
8 sty 19:44
Mis: masz racje i wynik tez sie zgadza.Dzieki za pomoc
8 sty 20:16