dziedzina znów
Gosia: √129 + 8x − x2 + 15 = x
√129 + 8x − x2 = x − 15 / 2
129 + 8x − x2 = x2 − 30x + 225
2x2 − 38x + 96 = 0 / :2
x2 − 19x + 48 = 0
Δ= 361 − 4 * 48 = 169
x1 = 19 − 13 / 2 = 3
x2 = 19 + 13 /2 − 16
x1 i x2 to rozwiązanie równania, a dziedzina?
8 sty 18:41
ZK: 129+8x−x2≥0 . Wyznacz z tego dziedzine
8 sty 23:47
ICSP: i drugi warunek do poprawności równania to x ≥ 15
9 sty 00:31
Gosia: bardzo dziękuję
9 sty 11:58
Gosia: a czy rozwiązanie się zgadza?
9 sty 16:27
jikA:
Jaką ostateczną odpowiedź dajesz jaki x jest rozwiązaniem tego równania?
9 sty 16:33
Gosia: wyliczyłam dziedzinę:
−x
2 + 8x+ 129≥0 / *(−1)
x
2 − 8x − 129≥0
Δ= 64 − 4 * (−129) = 580 ≈ 24
2
x1 = 8 − 24/2 = − 8
x2 = 8 + 24/2 = 16
D: R \ {−8, 16}
+ warunek x≥15 więc
D: x ∊ <15, 16) ∪ (16,
∞)
czyli odpowiedź to ... brak odpowiedzi? bo ani x1 ani x2 nie należą do dziedziny?
9 sty 21:26
Ajtek:
Gdy dzielisz nierówność przez liczbę ujemną, to zmieniasz znak nierówności

−x
2 + 8x+ 129≥0 / *(−1)
x2 − 8x − 129
≤0
9 sty 21:34
Gosia: ups! ok
w takim razie
x2 − 8x − 129≤0
... i co dalej?
9 sty 21:36
Ajtek:
Liczysz Δ standard.
9 sty 21:41
Gosia: policzone już u góry, ale nie wiem co zmienia ten znak nierówności
9 sty 22:28