Rówania, parametr
Anula: a) Dla jakich wartości parametru m równianie
(m−1)2x− 4*2x+m+2=0
ma dwa rozwiązania?
Czyli za 2x=t
(m−1)t2 − 4t +m+2=0
I. m=1
−4t +1+2=0
3=4t
t= 0,75
0,75= 2x
I tutaj co dalej?
II. m≠1 i Δ>0 (?)
Δ= 16−4*(m−1)(m+2)
= 16 − 4(m2+m−2)
=−4m2 −4m+24
Δ>0
−4m2−4m+24>0 / * (−4)
m2+4m−−96<0
Δm= 16+4*96= 400
√Δm=20
m1= 8
m2=−12
(m−8)(m+12)<0
m⊂(−12;8)
O tu nie wiem co dalej robić, chyba trzeba wykorzystać jeszcze podstawienie 2x=t
Opowiedź to m ⊂( 1; 2)
b) Funkcja y=f(m) przyporządkowuje każdej wartości parametru m liczbe rozwiązań równości
(m−1)2x− 4*2x+m+2=0. Naszkicuj wykres tej funkcji.
8 sty 18:38
Anula: Mogłby ktoś podać jakieś wskazówki co robię źle, bądź czego brakuje?
16 sty 15:15