matematykaszkolna.pl
Dowód przez sprowadzenie do sprzeczności , jutro z tego sprawdzian AAA: Wykaż , że do wykresu funkcji y= 2x − 3 nie należy żaden punkt o obu współrzędnych wymiernych Wskazówka : Przeprowadź dowód przez sprowadzenie do sprzeczności . Bardzo proszę o pomoc , w ogóle nie wiem jak się za to zabrać , a jutro z tego sprawdzian .
8 sty 18:18
PW: Dowód przez sprowadzenie do sprzeczności polega na tym, że zamiast dowodzić prawdziwość zdania p⇒q można wykazać prawdziwość zdania ∼q⇒∼p. U nas zdanie ∼q brzmi "istnieje punkt o obu współrzędnych wymiernych należący do wykresy funkcji (1) y=2x−3." Oznaczmy ten punkt symbolem
 m p 
(

,

), m,n,p,q∊C, n≠0, q≠0
 n q 
Kazda liczba wymierna tak wyglada (iloraz dwoch calkowitych). Gdyby ten punkt nalezal do wykresu, to jego wspolrzedne spelnialyby rownanie (1), czyli
 p m 

=2

3
 q n 
Po podniesieniu stronami do kwadratu otrzymamy rownosc, z ktorej wynika, ze liczba 23 jest wymierna (zrob to sam(a)), co nie jest prawda. Otrzymana sprzecznosc oznacza, ze przypuszczenie "do wykresu nalezy punkt o wspolrzednych wymiernych" bylo falszywe.
8 sty 19:10
AAA: Czyli teraz wystarczy przekształcić to co Ci wyszło przez podniesienie do kwadratu i to starczy ?
8 sty 22:01
PW: Mhm, ale nic mi nie "wyszło", co za okropny żargon.
8 sty 23:27
AAA: Ok , bardzo dziękuje za odpowiedź i rozwiązania. Naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczna emotka
8 sty 23:43