Jak to obliczyć pomocy !!!!potrzebuje na już
misia1910: 1 zad.W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość 8 √ 3cm i
tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 60 stopni .Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa.
zad.2. oblicz objętość i
pole powierzchni całkowitej walca,którego przekątna przekroju osiowego ma długość 12cm i
tworzy z wysokością walca kąt o mierze 60 stopni .
zad3.oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
wiedząc ,że krawędz jego podstawy ma długość 4√2cm,a krawędz boczna ma długość 5cm
8 sty 17:58
kinnia: POMOCY
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego
wysokość ściany bocznej wynosi 4√3 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α=60`
26 paź 14:49
dero2005:

s = 8
√3 cm
h =
√s2 − a2 =
√192 − 48 =
√144 = 12 cm
P
b = 3ah = 144
√3 cm
2
P
c = 2*P
p + P
b = 168
√3 cm
2
V = P
p*h = 144
√3 cm
3
26 paź 15:00
dero2005:

h
s = 4
√3
h
p = 6
√3
H =
√hs2 − (13hp)2 = 6
P
c = P
p + P
b = 108
√3
26 paź 15:13
dero2005:
26 paź 15:21