matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz, dla jakich wartości m i n wielomiany W i P są równe, gdy :
Roksana:
W(x)= 2mx
5
+ (m+n)x
4
+3x , P(x)= −0,5nx
5
− 6x
4
+3x
8 sty 17:57
.:
Układ równań: 2m=−0,5n m+n=−6 m=−6−n 2(−6−n)=−0,5n −12−2n=−0,5n −12=1,5n n=−8 m=2
8 sty 18:54