proszę o pomoc - rozszerzenie
Victoria: 1. Dla jakich a równanie |x−1|=a2−4a−1 ma 2 pierwiastki dodatnie?
2. Pole koła wpisanego w podstawę ostrosłupa prawidłowego trójkątnego = 27π, Pb=81√7
a) Wyznacz kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy
b) Jaka jest odległość środka wysokości od krawędzi bocznej?
Dziękuję bardzo
8 sty 17:41
Victoria: proszę o pomoc
8 sty 20:38
jikA:
|x − 1| = a2 − 4a − 1
|x − 1| = a2 − 4a + 4 − 5
|x − 1| = (a − 2)2 − 5
0 < (a − 2)2 − 5 < 1
5 < (a − 2)2 < 6 / √
√5 < a − 2 < √6 ∨ −√6 < a − 2 < −√5
√5 + 2 < a < √6 + 2 ∨ −√6 + 2 < a < −√5 + 2
a ∊ (−√6 + 2 ; −√5 + 2) ∪ (√5 + 2 ; √6 + 2)
8 sty 21:40