Geometria
Overplay: Znajdź zbiór środków wszystkich cięciw okręgu x2 + y2 + 4y +3=0, wyznaczonych przez proste
przechodzące przez P(0,1).
8 sty 17:41
Overplay: ?
8 sty 18:04
Overplay: ma ktos pomysl?
8 sty 18:52
Overplay: prosze o pomoc
8 sty 19:53
Eta:

Środki tych cięciw leżą na
części okręgu
| | 1 | | 9 | |
o: x2+y2+y−2=0 = x2+(y+ |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
8 sty 20:38
Overplay: a ten okrag "zielony" nie powinien miec srodek w pkt P i promien dlugosci 3?
8 sty 21:17
9 sty 00:20
Eta:
9 sty 00:25
Overplay: Kurcze, wogole jakoś nie moge tego zrozumieć
9 sty 13:09
Mila: Kąt OSB=90
0 bo OS to odcinek łączący środek okręgu (niebieskiego) ze środkiem cięciwy AB, w
takim razie
kat OSP=90
0 to znaczy ,że jest kątem wpisanym w okrąg opartym na średnicy OP.
| | 1 | | 1 | |
Srodek tego okręgu to punkt (0;− |
| ) i r= |
| |OP| |
| | 2 | | 2 | |
Równanie tego okręgu:
| | 1 | | 9 | |
x2+(y+ |
| )2= |
| po rozwinięciu |
| | 2 | | 4 | |
x
2+y
2+y−2=0
Znajdź punkty przecięcia okręgów:
x
2+y
2+y−2=0 i x
2 + y
2 + 4y +3=0 aby określić zakres punktów z tego zielonego okręgu, które
są środkami cięciw.
9 sty 18:19