Zadnie z kula mogłby ktos mi pomoc je rozwiazac:)
Xerxes: Prostopadloscian ma 8 krawedzi dlugosci x i 4 krawedzie dlugosci 2 x . oblicz najwieksza
mozliwa objetosc takiego prosopadlosciany jesli jest on zawarty w polkuli o promieniu 15 cm
8 sty 17:28
8 sty 17:42
Xerxes: To jest zle zrobiene zadanie
8 sty 17:43
Xerxes: Prosze pomozcie:(ja tego sam nie zzrobie bez wszej pomcy:(
8 sty 17:57
Xerxes: Prosze pomozcie
8 sty 18:15
pigor: ... widzę to tak : podstawą graniastosłupa jest kwadrat o boku 2x,
wtedy :
| | 15 | |
V(x)= 12*152x= ? , gdzie 2x√2=15 ⇔ x= |
| = 154√2, |
| | 2√2 | |
zatem
V= 12*15
2*
154√2=
18*153√2 cm3 . ...
8 sty 18:21
Xerxes: mogłbys mi to rozpsica bo nie kapuje zbytnio:((
8 sty 18:32
Xerxes: To moge liczyc na pomoc
8 sty 18:54