rozwiąż równanie
Gosaia: x−3√x+2+4=0
8 sty 17:14
Bobek: Proponuję wyznaczyć dziedzinę, a potem coś przenieść i podnieść do kwadratu
8 sty 17:14
Gosia: Bardzo dziękuję, mój problem tkwii w tym, że nie bardzo wiem od czego zacząc − czyli nie wiem w
jaki sposób zabrac się do wyznaczenia dziedziny (trochę mi wstyd, ale dlatego proszę o pomoc
żeby się dowiedziec)
8 sty 17:16
man: weź to skróć !
8 sty 17:17
Gosia: w którym momencie mogę to skrócic?
8 sty 17:23
Bobek: Aaaa i ustalmy, działamy na liczbach R czy C(zespolonych)?
8 sty 17:24
Bobek: man −−> Geniusz
8 sty 17:25
Gosia: myślę, że rzeczywistych − polecenie zadania to rozwiąż równanie i nic więcej
8 sty 17:26
jikA:
Proponuję zrobić w ten sposób
x + 2 − 3√x + 2 + 2 = 0
x + 2 = t2 ≥ 0
t2 − 3t + 2 = 0
(t − 1)(t − 2) = 0
Teraz dokończyć.
8 sty 17:31
Bobek: jikA−−> Za dużo zabawy
8 sty 17:33
Bobek: x+4=3*
√x+2 /()
2
I dalej działaj
8 sty 17:35
jikA:
Czy za dużo to nie wiem dziedzina od razu odpada i mamy od razu prościutkie równanie kwadratowe
do rozwiązania.
8 sty 17:35
jikA:
Przy Twoim rozwiązywaniu należy założyć jeszcze że x + 4 ≥ 0.
8 sty 17:35
Bobek: Dlatego na początku pisałem o wyzn. dziedziny
8 sty 17:36
pigor: ... lub np. tak :
x−3√x+2+4=0 ⇔ x+4=3
√x+2 /
2 i x+4 ≥0 i x+2 ≥0 ⇔
⇔ (x+4)
2= 9(x+2) i x ≥−4 i x ≥−2 ⇔ x
2+8x+16=9x+18 i (*)
x ≥−2 ⇒
⇒ x
2−x−2=0 ⇔ x
2−2x+x−2=0 ⇔ x(x−2)+1(x−2)=0 ⇔ (x+1)(x−2)=0 ⇒
stąd i z (*) ⇒
x=−1 lub
x=2, czyli
x∊{−1,2} . ...
8 sty 17:42
jikA:
Dziedzina i dodatkowe założenie to nie to samo. Spójrz gdyby było równanie
x + 2 = 3√x + 4 to x = −3 spełnia dziedzinę ale po prawej stronie mamy liczbę ujemną
−3 + 2 = −1 więc nie możemy podnieść do kwadratu dlatego trzeba dawać dodatkowe założenia
dla prawej lub lewej strony że są nieujemne chociaż mając wyznaczoną dziedzinę.
8 sty 17:42
Bobek: Pigor o to mi chodziło
8 sty 17:44
jikA:
Ale właśnie przy tego typu rozwiązania należy właśnie pamiętać o dodatkowym założeniu
które u pigora jest a u Ciebie Bobek go nie było chociaż akurat się złożyło
że sama dziedzina spełniała dodatkowe założenie.
8 sty 17:49
Gosia: Wszystko fajno panowie ⋁/⋀ panie, ale od samego początku najprościej − jak wyznaczyc dziedzinę?
Znając dziedzinę, jak rozwiązac to równanie?
8 sty 18:02
Gosia: oczywiście żartowałam, wszystko dawno zrobione

pozdrawiam
8 sty 18:06
asdf: D: x +2 ≥ 0
x ≥ −2
x−3√x+2 + 4 = 0
x + 4 = 3√x+2 // można zauważyć, że tylko pierwiastek ograniczał dziedzinę, on jest
zawsze dodatni czyli można śmiało potęgować.
8 sty 18:06