Oblicz równania
Weronika: Może ktos mi pomóc rozwiązać te zadania ?

1. 36 − (x
3 − 5 )
2= 0
2. x − x
5=0
3. x
3 − 2x + 3x − 6= 0
4. 4x
3 − 3x −1 = 0
5. |x
2−1| = 3
8 sty 17:12
!!!!!!!!!!!!!!: 1. 36 − (x3 − 5 )2= 0
2. x − x5=0
3. x3 − 2x + 3x − 6= 0
4. 4x3 − 3x −1 = 0
5. |x2−1| = 3
Pomoże Ktoś?
8 sty 22:14
wojtek: zad 1.
8 sty 22:21
wojtek: podstawiamy x3=y
8 sty 22:24
wojtek: znaczy x3=y
8 sty 22:24
wojtek: wtedy:
36−(y−5)2=0
8 sty 22:25
wojtek: 36−(y2−10y+25)=0
−y2+10y+11=0
8 sty 22:27
wojtek: to nam da ładną deltę = 144=122
y1=11 y2=−1
8 sty 22:28
wojtek: szukamy x, więc:
x1= 3√11
x2= 3√−1=−1
8 sty 22:34