zvadaj monotonicznosć i ekstrema funkcji
student: Może ktoś napisać krok po kroku jak zbadać monotoniczność i ekstreme funkcji
f(x)= x5 −4x3 +3x
8 sty 17:08
PW: Za pomocą pochodnej (jest takie twierdzenie, które mówi o monotoniczności funkcji
różniczkowalnej.
Warunek konieczny (ale nie dostateczny) istnienia ekstremum w punkcji x0 to zerowanie się
pochodnej w tym punkcie.
Ne znasz tych twierdzeń, czy nie umiesz policzyć pochodnej albo jej miejsc zerowych? Napisz coś
bliżej, bo tak "w ogóle" to badanie funkcji zajmuje ok. 45 minut, a jeszcze przy tym edytorze
...
8 sty 17:16
student: właśnie nie wiem ja wyznaczyć miejsca zerowe
8 sty 18:59
asdf: f(0) = 0
f(1) = 0
i juz masz dwa pierwiastki...dobra lece elo
8 sty 19:00
PW: asdf podpowiada dobrze − skoro sie spieszy, to podpowiem dalej − wielomian
f(x) = x(x4−4x2+3)
podzieli sie wtedy przez (x−1). Wykonaj dzielenie i juz wszystko (?) wiadomo.
Mozna jednak zauwazyc, ze (x4−4x2+3) jest "dwukwadratowy" i tak sobie poradzic z miejscami
zerowymi.
8 sty 19:17