planimetria
tomaaasz: witam, prosze o pomoc przy ponizszym zadaniu...
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 5 cm, przeciwprostokątna zaś
7 cm. Znajdź wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciwko dłuższej
przyprostokątnej.
8 sty 17:00
tomaaasz: witam, prosze o pomoc przy ponizszym zadaniu z planimetrii
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 5 cm, przeciwprostokątna zaś 7 cm.
Znajdź wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego leżącego naprzeciwko dłuższej
przyprostokątnej.
8 sty 17:01
Bobek: Narysuj sobie ten trójkąt. Oznacz. Zobacz jak wygląda tw. Pitagorasa. Następnie definicję
funkcji tryg.
8 sty 17:01
tomaaasz: Dobra, sprobuje
8 sty 17:01
Bobek: Jak Ci coś wyjdzie, napisz, ocenię
8 sty 17:02
tomaaasz: narazie cos takiego:
52+b2=72
b2=49−25=24
teraz wartosci?
8 sty 17:07
Bobek: No tak

Tylko którego kąta?
8 sty 17:07
tomaaasz: ostrego leżącego naprzeciwko krótszego przyprostokątnej.
z tym już bezie większy problem
8 sty 17:09
Bobek: A nie dluższej przyprostokątnej?
Jakiej dł. są Twoje przyprostokątne?
8 sty 17:10
tomaaasz: pomyłka, tak dłuższej przyprostokątnej...
przyprostokątna 5cm
przeciwprostokątna 7cm
8 sty 17:12
Bobek: Ale trójkąt ma 3 boki zazwyczaj
8 sty 17:12
tomaaasz: no ten trzeci to chyba: b2=24 tak?
8 sty 17:14
Bobek: No tak, czyli b=
√24?
8 sty 17:16
tomaaasz: 2 pierwiastki z 6
8 sty 17:20
Bobek: No a to jest większe czy mniejsze od 5?
8 sty 17:21
tomaaasz: no mniejsze...
8 sty 17:22
Bobek: Czyli badamy kąt przy boku o dł. 5
8 sty 17:23
8 sty 17:26
Bobek: Tak
8 sty 17:29
8 sty 17:31
Bobek: NIET

8 sty 17:31
tomaaasz: tak myslalem, moze jakas podpowiedz?
8 sty 17:33
paula2: KTO POMOZE MI W ZADANKU

? PROSZE
8 sty 17:36
8 sty 17:36
tomaaasz: nie bede sciemnial, nie wiem niestety
8 sty 17:44
Bobek: Co to jest cosinus kąta w tr. prostokątnym?
8 sty 17:45
tomaaasz: przyprostokatna lezaca przy kacie α podzielić na przeciwprostokątną
8 sty 17:48
Bobek: No a ile wynosi bok w naszym przypr. przy α?
8 sty 17:50
tomaaasz: 5?
8 sty 17:53