Równanie prostej
nie wiem: mógłby ktoś sprawdzić czy zadanie jest dobrze rozwiązane ?
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B jeśli :
A=(0,−2) B=(2,−3)
y=ax+b
−5=2a
−2=0+b
−2=b
8 sty 16:41
Piotr:
b+b = 2b na samym poczatku.
8 sty 16:45
Piotr:
zreszta z pierwszego juz masz, ze b= −2
8 sty 16:46
nie wiem: aha . to jak w takim razie będzie wyglądać ta część :
−5=2a+2b
jak dalej ? nie rozumiem
8 sty 16:47
Piotr:
−3 = 2a − 2
−1 = 2a
a = −1/2
8 sty 16:49
nie wiem: skąd to się wzięło ? możesz wytłumaczyć co zrobiłeś że z −5 zrobiło się −3 ?
8 sty 16:51
Piotr:
z pierwszego równania wychodzi −2 = b czyli b = −2
drugie : −3=2a+b i podstawiam za b −2
−3 = 2a −2
a = −1/2
8 sty 18:29