Nierówność trygonometryczna
Licealista123: Rozwiąż nierówność trygonometryczną :
cos
2x >
12
(cosx −
√22)(cosx +
√22) > 0
cosx ∊ (−
∞; −
√22) U (
√22;
∞)
dalej
cosx =
√22 v cosx = −
√22 

?
8 sty 16:38
Mati_gg9225535: to nie jest dobrze
8 sty 16:39
Mati_gg9225535: 2 pierwsze linijki ok
8 sty 16:40
Mati_gg9225535: a "dalej" ... dalej patrzysz na wykres i odczywujesz
8 sty 16:41
Licealista123: Wyszło mi to samo, możesz podać dalsze rozwiązanie tego jednego przykładu ?
8 sty 16:45
Licealista123: Czy chodzi Ci o to :
cosx > √22 v cosx > −√22
8 sty 16:50
Mati_gg9225535: | | √2 | | √2 | |
cosx < − |
| v cosx > |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 sty 16:53
Mati_gg9225535: D = R
8 sty 16:54
jikA:
Proponuję zrobić tak
2cos
2(x) > 1
2cos
2(x) − 1 > 0
cos(2x) > 0.
8 sty 16:56
Mati_gg9225535:
| | π | | π | | 2π | | 4π | |
x ∊ ( − |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) ∪ ( |
| + 2kπ , |
| + 3kπ) , k∊C |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
8 sty 17:03
Licealista123: Książka podaje wynik :
x ∊ (−π4 + kπ; π4 + kπ), k∊C
8 sty 17:13
jikA:
Rozwiąż nierówność którą napisałem a powinieneś otrzymać wynik.
8 sty 17:16
Licealista123: dlaczego akurat cos(2x) > 0
Wolałbym zrozumieć niż pisać aby tylko było
8 sty 17:20
jikA:
Napisałem jak po kolei przekształcałem nierówność. Jak coś jest niezrozumiałego pisz.
8 sty 17:39
Licealista123: 2cos2(x) − 1 > 0 ⇒ cos(2x) > 0.
8 sty 17:43
Licealista123: Dobra załapałem jak diesel w zime

2cos
2(x) − 1 > 0 ⇒ cos(2x) > 0
cos(2x) = cos
2x − sin
2x
Idąc po jedynce trygonometrycznej
cos
2x − (1−cos
2x) = 0
8 sty 17:46
jikA:
Czyli wszystko jasne?
8 sty 17:48
Licealista123: Teraz tak

Dziękuje
8 sty 17:52
Mati_gg9225535: Licealista moj wynik pokrywa sie z tamtym
9 sty 22:38