pochodna
maniek: Oblicz F''(x)
f(x)= ln(x
2 +1)
f(x)= e
4x
8 sty 16:36
Bobek: W czy problem?
8 sty 16:57
Bobek: czym*
8 sty 16:57
maniek: nie wiem jak ten drugi przykład policzyć, resztę mam już zrobione
8 sty 17:04
Bobek: Czemu nie wiesz? W którym momencie się gubisz? Wiesz jak wyglada pochodna funkcji złożonej?
8 sty 17:06
student: nie wiem czy dobrze zrobiłem
f''(x)= 0
8 sty 17:14
janka: żle
8 sty 17:15
Bobek: Dlaczego dałeś w pierwwszej pochodnej 1/x?
8 sty 17:16
student: tylko ja policzyłem f(x)= ln(x
2+1)
teraz policzyłem według innego przykładu
| | 1 | | 2x | |
f(x)'= ln(x2+1)= |
| *((x2)'+(1)') = |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2x | | 2 | | 1 | |
f(x)''= |
| = |
| = |
| |
| | x2+1 | | 2x | | x | |
8 sty 17:29
Bobek: Teraz pierwsze bangla

A drugie już nie
8 sty 17:30
Bobek: I zapis obu jest błędny
8 sty 17:30
student: | 2x | | 2(x2+1)−2x*2x | | −2x2+2 | |
| = |
| = |
| |
| x2+1 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
teraz chyba dobrze
8 sty 17:39
Bobek: To chyba czy na pewno STUDENCIE?
8 sty 17:40
student: liczone według wzoru
8 sty 17:41
student: czyli na pewno
8 sty 17:41
Bobek: No teraz jest ok, tylko nie pisz, że pochodna funkcji równa się jej funkcji pierwotnej
8 sty 17:42
student: ok
a jeszcze f(x)=e4x
f'(x)= 4e4x
a jak policzyć f''(x)?
8 sty 17:46