wielomiany
Majka: WIELOMIANY Wielomian W(x)=ax3 +bx2 +cx+d ,gdzie a jest rózne od 0,ma dwa różne miejsca zerowe
: x1=−2 oraz x2=3. Przy czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. dla argumentu −1 watość
wielomianu wynosi (−12). wyznacz wartość współczynników a,b,c,d. Dla wyznaczonych
wspólczynników rozwiąż nierówność W(x)>0.
8 sty 16:30
jikA:
W(x) = a(x + 2)
2(x − 3)
W(−1) = −12
a(−1 + 2)
2(−1 − 3) = −12
−4a = −12 ⇒ a = 3
W(x) = 3(x + 2)
2(x − 3)
Teraz aby wyznaczyć współczynnik b , c i d możemy albo wymnożyć nawiasy albo posłużyć się
wzorami Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego niech Q(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
dla a ≠ 0 mamy
| | −b | |
(−2) + (−2) + 3 = |
| ⇒ b = ? |
| | 3 | |
| | c | |
(−2) * (−2) + (−2) * 3 + (−2) * 3 = |
| ⇒ c = ? |
| | 3 | |
| | −d | |
(−2) * (−2) * 3 = |
| ⇒ d = ? |
| | 3 | |
Teraz ostatni podpunkt trzeba rozwiązać nierówność W(x) > 0 czyli
(x + 2)
2(x − 3) > 0.
8 sty 16:41
ICSP: w(x) = ax
3+ bx
2 + cx + d = a(x+2)(x−3)
2
w(−1) = −12
| | 3 | |
−12 = a(1)*(−4)2 ⇒ a = − |
| |
| | 4 | |
| | 3 | |
w(x) = − |
| (x+2)(x−3)2 = ... wymnóż tą postać iloczynową. Z nierównością również nie |
| | 4 | |
powinno być już problemów
8 sty 16:42
jikA:
Przepraszam ja wziąłem jako x1 = −2 za dwukrotny więc sobie to poprawisz.
8 sty 16:42