?
;p: {(−2−a)2+(1−b)2=r2
{(3−a)2+(0−b)2=r2
{(1−a)2+(2−b)2=r2
Rozwiąż podany układ
8 sty 15:48
;p: wyznaczylam ze b=a−2 a potem wychodzi mi zle
8 sty 16:10
Mati_gg9225535: mi wyszlo ze b = −3a
8 sty 16:11
Mila: (−2−a)
2+(1−b)
2=(3−a)
2+(0−b)
2
(3−a)
2+(0−b)
2=(1−a)
2+(2−b)
2⇔
4+4a+a
2+1−2b+b
2=9−6a+a
2+b
2
9−6a+a
2+b
2=1−2a+a
2+4−4b+b
2 po redukcji:
5a−b=2
| | 1 | | 3 | |
−a+b=−1 stąd a= |
| ; b=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
Podstaw do (1−a)
2+(2−b)
2=r
2
i oblicz r
2
8 sty 16:13
Mati_gg9225535: a=1/4 b= −3/4 ?
8 sty 16:13
Mati_gg9225535: oł jea
8 sty 16:13
;p: dobrze ci wyszlo
8 sty 16:20
;p: a2−2a+b2−2b+2=r2
a2−10a+b2−2b−26=r2
obliczylam tylko a=3 i utknelam bo wychodza mi jakies glupoty
8 sty 16:25