8 sty 15:13
jikA:
A sprawdziłeś czy przypadkiem cos(x) = 1 nie jest rozwiązaniem równania że tak sobie dzielisz?
8 sty 15:21
123_123_123_123: A jak to sprawdzic?
8 sty 15:30
jikA:
Najlepiej nic nie dzielić skoro nie mamy pewności aby sprawdzić możesz następująco skoro
cos(x) = 1⇒ x = k * 2π dla k ∊ C ale x ∊ [0 ; 2π] więc x = 0 ∨ x = 2π teraz wstawiając za
x = 0 dostajemy w równaniu
2sin2(0) − 2sin2(0)cos(0) = 1 − cos(0)
2 * 02 − 2 * 02 * 1 = 1 − 1
0 = 0
Tak więc cos(x) = 1 jest rozwiązaniem zdania.
8 sty 15:38