stereometria
eheheh: Oblicz objętość stożka, którego pole podstawy jest równe 16, a pole powierzchni bocznej wynosi
20.
8 sty 15:11
Janek191:
Pp = 16
Pb = 20
zatem
Pp = π r2 = 16 ⋀ Pb = π r l = 20
czyli
Pp / Pb = ( π r2 ) / ( π r l ) = r/l = 16/20 = 4/5
4 l = 5 r
l = ( 5/4) r
−−−−−−−−−−−−−−−
l2 = (25/16) r2
Z Tw. Pitagorasa mamy
h2 + r2 = l2
h2 = l2 − r2 = (25/16) r2 − r2 = (9/16) r2
h = (3/4) r
−−−−−−−−−−−−−
π r2 = 16 => r2 = 16/π => r = 4/√π
więc
h = (3/4) * ( 4/√π ) = 3/ √π
Objętość stożka
V = ( 1/3) Pp *h
V = (1/3) *16* [ 3/ √π ] = 16/ √π
==============================
8 sty 17:25