błagam o pomoc:)
eheheh: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola podstawy jest równy √2 : 1. Objetosc
stozka jest rowna objętości kuli o średnicy 6. Oblicz wysokość tego stożka.
8 sty 15:10
Janek191:
Pb = π r l
Pp = π r2
Pb / Pp = √2 / 1
π r l √2
−−−− = −−−−
π r2 1
zatem
l / r = √2
l = √2 r => l2 = 2 r2
−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
l2 = r2 + h2
2 r2 = r2 + h2
r2 = h2
r = h
====
Vs = Vk
więc
(1/3) π r2 * h= (4/3) π R3 / *( 3/π) ; gdzie 2 R = 6 => R = 3
r2 *h = 4 R3 = 4* 33
h3 = 4*27 = 108
h = 3√108 = 3√27*4 = 33√4
Odp. h = 33√4
=================
8 sty 17:07
Janek191:
Pb = π r l
Pp = π r2
Pb / Pp = √2 / 1
π r l √2
−−−− = −−−−
π r2 1
zatem
l / r = √2
l = √2 r => l2 = 2 r2
−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
l2 = r2 + h2
2 r2 = r2 + h2
r2 = h2
r = h
====
Vs = Vk
więc
(1/3) π r2 * h= (4/3) π R3 / *( 3/π) ; gdzie 2 R = 6 => R = 3
r2 *h = 4 R3 = 4* 33
h3 = 4*27 = 108
h = 3√108 = 3√27*4 = 33√4
Odp. h = 33√4
=================
8 sty 17:08