tryg
ja: Możecie mi wytłumaczyć?
Wyznacz α,α∊<0*,360*),wiedząc,że
tgα=1 i sin<0
doszłam do tego,że tgα>o w 1 i 3 ćw.
sin<0 w 3 i 4 ćw.,zatem rozpatrujemy ćwiartkę 3.W 3 ćw 180*−270*.W odpowiedziach jest 225*.Skąd
wiadomo,że taka będzie odpowiedź?
8 sty 14:23
asdf: bo cosinus i sinus w 3 ćwiartce jest na minusie, a π/4+π = 225o
8 sty 14:32
ja: ..ale skąd wiadomo,że trzeba wziąć pod uwagę π/4+π?
8 sty 14:37
asdf: 3 ćwiartka to π + x, gdzie x ∊(0;90o)
a teraz odpowiedz: co to jest tangens? (co przez co?)
8 sty 14:39
8 sty 14:41
asdf: taki przykład:
kiedy wartośi funkcji są te same? (dla jakich kątów)
8 sty 14:43
ja: | | √2 | | π | |
czyli dlatego,ze sinα i cosα= |
| ,to |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
8 sty 14:47
asdf: dokładnie
8 sty 14:50
ja: sinα=U{P{3}{2} i cosα<0
sinα>0 i cosα<0
2ćwiartka to π−x,gdzie x∊(0,90*)...ja tego nie rozumiem:(
8 sty 14:51
ja: dziękuję

możesz mi jeszcze potłumaczyć?proszę
8 sty 14:52
ja: *sin=U{√3{2}}
8 sty 14:53
8 sty 14:53
asdf: kiedy sinus jest dodatni, a cosinus ujemny? (ćwiartka)
8 sty 14:55
ja: no ,2−ga
8 sty 14:55
asdf: | | √3 | |
sin= |
| , więc jaka to kąt? |
| | 2 | |
8 sty 14:57
ja: 60*
8 sty 14:57
8 sty 14:59
asdf: | | π | | 2π | |
no to α = U{π− |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
8 sty 15:00
ja: ano,tak 120*...dziękuję bardzo

..mam jeszcze parę przykładów ,postaram się zrobić sama.Jak mi
nie wyjdzie to wrócę tu wieczorkiem
8 sty 15:02
asdf: proszę bardzo
8 sty 15:04
ja: Zrobiłam

Wieeelkie dzięki
asdf
8 sty 19:10