funkcja liniowa - prosze o pomoc.
sara:
1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty p i q . zapisz to równanie w postaci
ogólnej .
a) P(6,2) q(−3,6)
b) P(1,2) q(−4,−4)
2.Wyznacz miejsce zerowe funkcji
f(x) = 3(5/6x + 1/2) −2(1−4 + 3/4x)
3.Wykaż że punkty a,b,c leżą na jednej prostej
a) A(−3, −20) B(1/3 ,0) C(2,10)
4.Wyznacz równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P(−1,4)
a) 2/3x − 4/3y + 2 =0
5.Wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez punkt P(−3,4)
a) y=−3/5 x
b) y= −√2 /2 x
c) 3x−4y=0
6.Punkty a,b,c,d,e są kolejnymi wierzchołkami pięciokąta. sprawdź ile kątów prostych ma ten
pięciokąt.
a) A(−2,0) B(0,−4) c(2, −3) d(4,0) e(2,2)
b) A(−3,6) B(−1,4) c(−1,6) d(7,0) e(3,−4)
8 sty 14:18
8 sty 14:22
D4ve:
17 paź 16:09