wykres funkcji kwadratowej
duo: Oblicz m, jeżeli wierzchołek paraboli o równaniu: mx2+4x+1=0 leży na prostej o równaniu y=−
x−5
8 sty 14:14
Mati_gg9225535:
m≠0
W=(p,q)
q = p − 5
| 1 | | 4 | |
| = − |
| − 5 /*m (bo m≠0) |
| m | | m | |
1 = −4 − 5m
5m = −5m
m = −1
8 sty 14:20
Janek191:
y = m x2 + 4 x + 1
y = − x − 5
Musi być m ≠ 0
oraz
p = − 4 /(2m) = −2/m
q = m*( −2/m) 2 + 4*(− 2/m) + 1 = 4/m − 8/m + 1 = − 4/m + 1
W = ( p; q ) leży na prostej o równaniu y = − x − 5 , zatem
q = − p − 5
czyli
−4/m + 1 = 2/m − 5
−6/m = − 6 => m = 1
Odp. m = 1
===================
8 sty 14:45
duo: Dzięki serdeczne. Nie wiem tylko dlaczego p=−b:a, anie przez 2a? Proszę o wyjaśnienie.
8 sty 14:46
Janek191: y = a x2 + b x + c
a ≠ 0
p = − b/(2a)
q = a p2 + b p + c
W = ( p; q ) − wierzchołek paraboli
lub
Δ = b2 − 4ac
q = − Δ / (4a)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8 sty 15:18