Proszę o szybką pomoc
Natalia: 1. Rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów W(x) = x3 + 3x2 − 4x − 12
2. Naszkicuj okrąg o równaniu x2 + y2 − 4x + 6y + 4 = 0
3.Rozwiąż nierówność −2x2 − 4x + 6 ≤ 0
8 sty 13:08
camus: a) x3 − 4x + 3x2−12 = x(x2−4) + 3(x2−4) = (x2−4)(x+3) = (x−2)(x+2)(x+3)
c) −2x2 − 4x +6 = −2(x−1)(x+3) ≤ 0 ⇒ x∊(−∞,−3)∪(1,∞)
8 sty 13:19
asdf: x2 + y2 − 4x + 6y + 4 = 0
(x2 − 4x + 4) + y2 + 6y + 36) − 36 = 0
(x−2)2 + (y +6) = 36
S(a,b) = (2,6)
r = 6
8 sty 13:22
camus: x2 + y2 − 4x + 6y + 4 = 0
(x−2)2 + (y+3)2 −9 = 0
(x−2)2 + (y+3)2 = 9
S(a,b) = (2,−3)
r = 3
8 sty 13:25
asdf: P.S Ja mam źle.
8 sty 13:31
Natalia: a kto pomoże mi zrobić przykład 2
8 sty 13:38
camus: Przykład nr 2 został zrobiony, wystarczy teraz zaznacyć punkt (2,−3) i narysować okrąg o
średnicy 3.
8 sty 13:40
Natalia: Naszkicuj wykres funkcji y= 3x2 − 6x + 5
8 sty 13:44
jikA:
O średnicy 6 a o promieniu 3.
8 sty 13:45
asdf: policz delte, pozniej pierwiastki( tam gdzie przecina os OX) przeciecie z osią OY ( wyraz wolny
= 5),
| | −Δ | |
policz q = |
| lub f(p) = q |
| | 4a | |
8 sty 13:47
camus: Oj racja, promieniu 3, mozg mi się zaćmił jak to pisałem.
8 sty 13:51
jikA:
| | x1 + x2 | |
Też jest wzór na p = |
| czyli średnia arytmetyczna pierwiastków funkcji |
| | 2 | |
kwadratowej.
8 sty 13:51