.
asdf:

Wielomiany:
−x
4+12x
3 − 53x
2 + 102x − 72 < 0
czyli:
(x−3)
2(2−x)(x−4) < 0
Pierw liczę granicę:
lim
x→∞ −x
4+12x
3 − 53x
2 + 102x − 72 = −
∞
później zaznaczam pierwiastki na osi:
x=3
x= 2
x = 4
Z otrzymanej granicy wiem, że powyżej "największego" pierwiastka wielomianu, dąży on do −
∞.
(zaznaczony na niebiesko)
Jak mam parzysty pierwiastek to odbijam się od osi w miejscu pierwiastka (x=3) (nie przechodzę
przez prostą OX)
Jak nie parzysty to przechodzę przez oś OX
wynik wielomianu:
dla x < 0
x∊(−
∞;2)(4;
∞)
dla x ≤ 0
x∊(−
∞;−2>u{3}u{4;
∞)
dla x ≥ 0
x ∊ <2;4>
dla x > 0
x ∊ (2;3)(3;4)
tak?
8 sty 13:03
Mila:

(x−3)
2*(2−x)(x−4) < 0⇔
(2−x)(x−4) < 0 i x≠3
x<2 lub x>4
8 sty 13:11
asdf: a dla reszty przedziałów jest dobrze?
8 sty 13:12
PW: (x−3)3 nie wpływa na rozwiązanie nierówności (bo jest nieujemny), więc można go pominąć, jak
pokazała Mila. Nie utrudniajmy sobie życia tam gdzie nie musimy.
Ale znak wielomianu czwartego stopnia rysowałeś dobrze.
8 sty 13:18
asdf: (x−3)3 jest nie ujemny?
8 sty 13:20
jikA:
Nie rozumiem zapisów.
Dla x < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 2) ∪ (4 ; ∞)?
Skoro x jest mniejszy od 0 to czemu x należą do przedziału większego od 0?
8 sty 13:22
asdf: oj, pierdykło mi się:
powinno być:
W(x) < 0
itd..
8 sty 13:23
Ajtek:
Dla x→∞ (x−3)
3 jest zawsze dodatnie.
Witam
Mila,asdf, PW 
.
8 sty 13:23
asdf: Witam, jak dla x→∞ (x−3)3 jest zawsze dodatnie?
8 sty 13:25
jikA:
asdf to chochlik winno być (x − 3)2.
8 sty 13:26
8 sty 13:26
Ajtek:
Podstawiaj coraz większe x, zgodnie z założeniem
8 sty 13:26
asdf: Chochliki rzecz normalna
8 sty 13:26
asdf: Ajtek, ale nie zawsze, tylko prawie wszystkie.
8 sty 13:27
Ajtek:
To jak ma w koncu być: (x−3)3 czy (x−3)2
8 sty 13:31
jikA:
(x − 3)2.
8 sty 13:32
asdf: kwadrat,
Dobrze mam te przedziały?
W(x) = (x−3)2(2−x)(x−4)
W(x) < 0
x∊(−∞;2)(4;∞)
W(x) ≤ 0
x∊(−∞;−2>u{3}u{4;∞)
W(x) ≥ 0
x ∊ <2;4>
W(x) > 0
x ∊ (2;3)(3;4)
8 sty 13:33
jikA:
Jeżeli było by (x − 3)3 to byłby to wielomian stopnia piątego a na początku mamy wielomian
stopnia czwartego.
8 sty 13:33
jikA:
Dobrze tylko zapominasz o znaku ∪ bądź słownie słowie suma.
8 sty 13:35
asdf: dzieki.
8 sty 13:41
PW:
JikA mnie zrozumiała dobrze, "2" i "3" to sąsiednie klawisze, a ja ślepnę i trochę "na
pamięć" piszę.
Syns był dobry, co wynikało z kontekstu.
8 sty 14:09
Basiek: asdf− hej.

Mogłabym Cię prosić o kontakt, jak będziesz? Miałabym sprawę.
jejumejlminiedziala@o2.pl
Z góry dzięki.
8 sty 14:47
asdf: wiadomość wysłana.
8 sty 14:49
Mila:
@asdf, czy już Ci się wyjaśniło wszystko, nie było mnie na forum, a tu tyle komentarzy.
8 sty 15:50