Pola i objętość figur.
When i die: 1.Oblicz objętość i pole całkowite stożka gdy:
a) r=4 h=9,6
b) r=3 L=7,8
c) L=6 α=30 stopni.
2) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm. Kąt nachylenia
krawędzi bocznej do postawy wynosi 60 stopni. Oblicz powierzchnię i objętość bryły.
3) W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna d = 8cm. Przekątna tworzy z podstawą
kat 60 stopni. Oblicz powierzchnię i objętosć bryły.
8 sty 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
a) podstaw do wzorów
b) wyznacz h ze wzoru na długość łuku ... i podstaw do wzorów
c) z α znasz proporcje pomiędzy h i r ... wyznacz je wykorzystując ta proporcję oraz wzór na
długość łuku
8 sty 12:24