Proszę o wytłumacizenie jak robić tego typu zadania i o rozwiązanie
ones: | | ⎧ | 2x + my + z = 2 | |
| Dla jakiej wartości parametru m układ | ⎨ | x − y +2z = −1 | ma
|
| | ⎩ | mx + 2y + mz = m | |
jedno rozwiązanie?
8 sty 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
poziom

liceum
8 sty 11:00
ones: nie no studia
8 sty 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to liczysz wyznaczniki
W ≠0
Wx ≠0 ⋀ Wy ≠ 0 ⋀ Wz ≠ 0
powstają Ci cztery zastrzeżenia co do parametru 'm'
8 sty 11:04
ones: czyli układ ma jedno rozwiązanie dla m=−2 i m =3?
8 sty 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tylko dla tych dwóch m wychodzą wyznacznik ≠0
8 sty 11:58
malum: no tak mi wyszło...
8 sty 12:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie .. dla tych własnie jest = 0
8 sty 13:00