Robert: Ile razy należy rzucić kostką aby mieć 99% pewności, że "6" pojawi się co najmniej w 15 %
wszystkich rzutów?
8 sty 10:03
PW: W schemacie Bernoulliego (n jednakowych doświadczeń z prawdopodobieństwem sukcesu równym
| | 1 | |
|
| ) chcemy osiągnąć liczbę sukcesów równą 0,15n lub wiekszą z prawdopodobieństwem 0,99. |
| | 6 | |
8 sty 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
nalezy zauwazyć że w rozkładzie Bernoulliego w tym zadaniu p=q= |
| |
| | 2 | |
czyli trzeba wyznaczyć 'n' dla którego:
| | | | 1 | | 1 | |
∑k=014 P(x=k) = | ( |
| )n ≤ |
| |
| | | 2 | | 100 | |
8 sty 13:34