Wyznacz pierwiastki wielomianu
martua: a) W(X) = 3x3+14x2−7x−10
b) W(x)= 6x3+9x2−8x+1
niby to umiem, ale jakoś tych przykładów nie rozumiem
8 sty 09:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) W(1) = 3+14 − 7 − 10 = 0 ... a później Δ
b) W(1/2) = 6/8 + 9/4 − 8/2 + 1 = 3/4 + 9/4 − 16/4 + 4/4 = 0 ... a później Δ
8 sty 09:37
martua: a mogłabym wiedzieć skąd się to wzięło

i
8 sty 09:40
Aga1.: Musisz znać twierdzenie o pierwiastkach całkowitych i wymiernych wielomianu, a Poźniej
zastosować dzielenie lub tabelkę Hornera
8 sty 09:51
martua: mógłby mi ktoś zrobić jeden przykład krok po kroku

byłabym bardzo wdzięczna
8 sty 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
3x
3 +14x
2 − 7x −10 = W(x)
wedle tw. o pierwiastach całkowitych ... wiem, że W(x) jeżeli ma pierwiastek całkowity, to jest
on dzielnikiem wyrazu wolnego: 10 ... więc będzie to: +/− 1, +/−2, +/−5 lub +/−10
Jako, że leń ze mnie straszliwy to zaczynam szukać pierwiastków od +1 następnie (jeżeli 1 nie
jest) −1 ... a jak oba nie będą ... to wtedy biorę kalkulator i zaczynam sprawdzać inne
liczby
W(1) = 3+14−7−10 = 0 ... ufff udało się ... nie trzeba było się bawił w potęgowanie liczb zbyt
dużych
czyli wiem że W(x) jest podzielne przez (x−1)
teraz stosuję schemat Hornera (
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html)
X | 3 | 14 | −7 | −10
c=1 | 3 | 17 | 10 | 0
czyli: W(x) = (x−1)*(3x
2 + 17x + 10)
teraz liczę Δ z wyrażenia: x
2 + 17x + 10
Δ = 17
2 − 4*3*10 = 289 − 120 = 169 = 13
2
√Δ = 13
czyli:
| | 2 | |
W(x) = (x−1)(x+ |
| )(x+5) |
| | 3 | |
kooonieeeec
8 sty 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
mała poprawka przy:
teraz liczę Δ z wyrażenia:
3x
2 + 17x + 10
...........
...........
| | 2 | |
W(x) = 3*(x−1)(x+ |
| )(x+5) |
| | 3 | |
8 sty 11:06
martua: dzięki wielkie
8 sty 15:35