Oblicz wielomian
Dawid: Oblicz wielomian
12x3−144x−96
Piszę i proszę o pomoc bo brak mi już pomysłów
8 sty 00:42
asdf: podziel na 12 będzie lżej.
8 sty 00:47
Dawid: wiem, już tak zrobiłem ale dalej nic nie idzie
8 sty 00:48
Dawid: 12(x3−12x−8) I ani najmniejszym dzielnikiem wolnego wyrazu i jakoś rozpisywanie mi nie idzie
8 sty 00:48
m: na pewno to taki przyklad? bo dziwne wyniki wychodza
8 sty 00:49
Dawid: Niestety ale tak ^^" Ogólnie to wziąłem ze studiów Wpierw wyliczyłem pochodną a później
pochodną pochodnej no i z tego punkty wypukłości i przegięcia i tutaj taki kiełban wyszedł.
Sprawdzałem obie pochodne w wolframie i wynik taki sam. No chyba, że popełniłem błąd przy
wpisywaniu do woflramu tego przykładu
8 sty 00:55
ICSP: Podaj pierwotny wielomian.
8 sty 00:57
ICSP: tzn ten na początku

Zapomnij o tym że użyłem słowa pierwotny
8 sty 00:58
Dawid: przykład jest owy :
6xx2+2x+4 z tego pochodną
później z tej pochodnej jeszcze pochodną i dopiero f '' (x) >0
8 sty 01:01
ICSP: a możesz zapisać za pomocą dużej litery U ?
tak troszkę słabo widać.
8 sty 01:02
m:
tyle samo mi wychodzi w wolframie, dziwny przykladzik
8 sty 01:05
8 sty 01:05
m: no to 6x czy −6x?
8 sty 01:06
Dawid: źle wpisałeś powinno Ci wyjść 6(x2−4) na (x2+2x+4)2 i później jeszcze z tego pochodna
8 sty 01:08
Dawid: No a jak już wyjdzie piękny owy przykład do którego doszliśmy to nie wiem i już poddaje się
Jak nie wiecie to dajcie sobie spokój

Obym tego jutro nie dostał na wejściówce
8 sty 01:09
ICSP: yyy któa wersja jest poprawna ?
Licznik to 6x czy −6x
8 sty 01:10
Dawid: 6x
8 sty 01:12
ICSP: | | 12(x3 − 12x − 8) | |
f''(x) = |
| |
| | (x2+2x+4)3 | |
∀ (x
2 + 2x + 4)
3 > 0
x∊D
wystarczy zatem zając się licznikiem.
x
3 − 12x − 8 = 0
biorąc
x = u+v mam :
u
3 + v
3 = 8
są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 wiec mam :
| | 1728 | | 4 * 1728 | |
Δ = |
| − |
| = −3 * 82 ⇒ √Δ = −8√3i |
| | 27 | | 27 | |
z = 4 ± 4
√3i
x
1 =
3√4 + 4√3i} +
3√4 − 4√3i
x
2 =
3√4 + 4√3i}*e
2iπ/3 +
3√4 − 4√3i*e
4iπ/3
x
3 =
3√4 + 4√3i}*e
4iπ/3 +
3√4 − 4√3i*e
2iπ/3
to są pierwiastki tego wielomianu. Jak teraz zamierzasz sobie poradzić z ustaleniem który jest
największy a który najmniejszy to nie mam pojęcia xD
8 sty 01:21
Dawid: O Bosheee

Nie wielkie dzięki
8 sty 01:27
Dawid: Ale dzięki za wysiłek i ten ciężki owoc pracy

Miłego wieczoru
8 sty 01:36