matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje tworzące
Marq:
a
n
=4a
n−1
−4a
n−2
+2
n
Postać zwarta f. tw.
2x
2
+x
F(x)=
(1−2x)
3
Po rozkładzie na ułamki proste
1
1
3
1
1
2
F(x)=
−
+
2
1−2x
2
(1−2x)
2
2
(1−2x)
3
Jak sprowadzić to teraz do postaci jawnej? Gdyby w mianowniku było (1−x) to byłoby proste, ale przeszkadza mi ta dwójka i nie wiem, jak
1
1
1
się jej pozbyć.. Na przykład ∑x
n
=
, ∑2
n
x
n
=
, ∑(n+1)x
n
=
, ale
1−x
1−2x
(1−x)
2
1
co równa się
=?
?
(1−2x)
2
8 sty 00:09
Marq:
8 sty 00:20
Krzysiek:
1
podobnie jak z
1−2x
zamiast x
n
jest (2x)
n
8 sty 00:21
Marq:
Jesteś koffany
8 sty 00:34