dx | ||
∫ | ||
x√2 + x − x2 |
dx | ||
√2∫ | dx | |
x√4+2x−2x2 |
2 − 4t | ||
x = | ||
t2+2 |
2t − 4t2+2t2+4 | ||
xt+2 = | ||
t2+2 |
4+2t−2t2 | ||
xt+2 = | ||
t2+2 |
−4(t2+2)−2t(2−4t) | ||
dx = | dt | |
(t2+2)2 |
4+2t−2t2 | ||
dx = −2 | dt | |
(t2+2)2 |
t2+2 | t2+2 | −2(4+2t−2t2) | ||
√2∫ | dt | |||
2−4t | 4+2t−2t2 | (t2+2)2 |
−1 | ||
√2∫ | dt | |
1−2t |
√2 | −2 | ||
∫ | dt | ||
2 | 1−2t |
√2 | |
ln|1−2t|+C | |
2 |
√4+2x−2x2 − 2 | ||
t= | ||
x |
4−2√4+2x−2x2 | ||
−2t = | ||
x |
x+4−2√4+2x−2x2 | ||
1−2t = | ||
x |
√2 | x+4−2√4+2x−2x2 | |||
= | ln| | | + C | ||
2 | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |