ciągłość funkcji
kira: jak pokazać że funkcja x2*√36−x2 jest ciągła?
7 sty 23:17
jaaa: musisz sprawdzić czy
1.f(x0) istenieje skończona
2. istnieje skończona limx−>xo(fx) czyli czy istnieją skończone i równe sobie granice
jednostronne
3. czy f(xo) = limx−>xo f(x)
7 sty 23:20
kira: a co przyjąć za xo?
7 sty 23:22
xx: no miejsca zerowa wyznacz
7 sty 23:27
7 sty 23:29
kira: czyli podstawić 0? bo 6 i −6 nie bardzo chyba pasują
7 sty 23:31
kira: ok, dzięki za pomoc
7 sty 23:32
Godzio:
Żadne miejsca zerowe, funkcja ma być ciągła wszędzie, a nie w miejscach zerowych.
Funkcja x, x2,√x są ciągłe, iloczyn funkcji ciągłych jest funkcją ciągłą.
limx→x0f(x) = limx→x0(x2√36 − x2) = limx→x0x2 * limx→x0√36 − x2 =
= x02 * √36 − x02 = f(x0)
8 sty 02:31