matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
jaaa:
Jak rozwiązać:
sin
2
x
lim
n−>0
=
?
1−cosx
7 sty 23:14
jikA:
Zapewne tam jest błąd i to x → 0 a nie n.
sin
2
(x)
1 − cos
2
(x)
lim
x → 0
= lim
x → 0
=
1 − cos(x)
1 − cos(x)
(1 − cos(x))(1 + cos(x)
lim
x → 0
= lim
x → 0
1 + cos(x) =
1 − cos(x)
1 + cos(0) = 1 + 1 = 2
7 sty 23:19
jaaa:
dziękuję ślicznie!
oczywiście z n był błąd
7 sty 23:22