Przekatne i katy
Monza: Jak narysować kąt między przekątną ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
i sąsiednią ścianą boczną?
7 sty 22:50
Aga1.:
7 sty 22:58
Mila:

α
7 sty 22:59
Aga1.:
7 sty 23:03
Monza: Dzieki
A kat miedzy krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym?
7 sty 23:07
Monza: Mila a jeżeli byśmy ten pomarańczowy bok rozciągnęli, tak żeby dotykał wierzchołka z lewej
strony to byśmy mieli kąt między ścianami bocznymi tak?
7 sty 23:10
Aga1.:
7 sty 23:12
Mila:

granistosłup trójkątny prosty
α− kąt między przekątnymi ścian bocznych, przekątne wychodzą z jednego wierzchołka
β− kąt między ścianami bocznymi.
7 sty 23:16
Monza: No dobra a jak zrobić to zadanie bo mi kompletnie nie wychodzi a wzoruje sie na powyższych
waszych rysunkach
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą 3. Przekątna ściany
bocznej jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa pod kątem 30 stopni. Oblicz
długość wysokości graniastosłupa. Nie wychodzi mi wynik zgodny z podręcznikiem
7 sty 23:27
Monza: Jak ktoś umie to niech mi pomoże i zrobi
7 sty 23:52
Mila:

α=30
0
Mam wynik 3
√2 ?
8 sty 00:11
Eta:
H= 3√2
8 sty 00:15
Eta:
8 sty 00:16
Mila: Monza?
8 sty 00:19
Mila: d=3
√3
Z tw.Pit.
d
2=H
2+a
2
(3
√3)
2=3
2+H
2
8 sty 00:37
13 sty 00:22