prostokąt
Alek: mam takie strasznie proste pytanie...że aż muszę zapytać..
Jak mam prostokąt to jak go mogę nazwać?Chodzi mi o nazewnictwo za pomocą dużych liter−czy
zawsze zaczynam od lewego dolnego rogu, czy jest dowolność, tylko tyle, że mam je odczytać po
kolei?
7 sty 22:49
Aga1.: Tak sztywno nie musisz się trzymać, ale jeśli Ty decydujesz to standardowo, zacznij od lewego
dolnego wierzchołka i po kolei (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)
7 sty 22:52
Alek: czyli rozumiem, że może być z dowolnego wierzchołka, ale przeciwnie do ruchu wskazówek zegara?
7 sty 22:59
MQ: Możesz sobie nazwać jakbądź i w jakiejbądź kolei, tyle że dla wygody, konwencjonalnie robi się
tak jak podała Aga1.
7 sty 23:01
Alek: hmm czyli zaczynam w dowolnym wierzchołku i mogę iść w prawo lub lewo, tylko tyle, że ma być po
kolei? bo po skosie nie wolno
7 sty 23:14
MQ: Powiedziałem, "jakbądź" −− możesz sobie po skosie i niepokolei −− jak chcesz.
Po prostu dla wygody robi się tak, jak napisała Aga1, ale nie jest to obowiązkiem −− chyba że
masz upierdliwego nauczyciela.
7 sty 23:17
Alek: dzięki wszystko już wiem
7 sty 23:24
PW: @MQ: Nie jestem nauczycielem, ale tego "upierdliwego" rozumiem i popieram. Wszystkie wzory
typu twierdzenie sinusów, cosinusów, definicje funkcji trygonometrycznych są pisane przy
pewnej konwencji. Bardzo łatwo popełnić błąd, gdy oznaczy się dowolnie, a wzory zastosuje
mechanicznie.
Trzeba dużej wprawy i dobrego rozumienia tych wzorów, żeby pozwolić sobie na dowolne
oznaczenia, więc na wszelki wypadek ...
8 sty 13:44
MQ: @PW a potem w zastosowaniach technicznych, inżynierskich, naukowych, a nawet na studiach
robaczek się gubi, jak nie ma x, y, z, A, B, C, D, α czy β.
Oczywiście warto się trzymać konwencji, ale nie należy wciskać, że nie wolno inaczej.
8 sty 14:16