granica funkcji
asdfghjkl: limx→0(cosx)1x
7 sty 22:40
asdfghjkl: limx→01+(cosx−1)1cosx−1*cosx−1x=e0=1
7 sty 22:48
asdf: a nie powinno być:
limx→0 (cosx)1/x2?
8 sty 11:05
asdf: jak tak to:
lim
x→0(1+cosx−1)
1/x2 = lim
x→0[(1+cosx−1)
1/cosx−1]
cosx−1/x2 =
lim
x→0[(1+cosx−1)
1/cosx−1]
cosx−1/x2 = e.. do potęgi i teraz policzę:
| | cosx−1 | | −(1−cosx) | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | −(1−cosx)(1+cosx) | | −sinx2 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2(1+cosx) | | x2(cosx+1) | |
| | −sinx*sinx | | −1*1*1 | | −1 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | x*x(1+cosx) | | 1+1 | | 2 | |
więc całość:
8 sty 11:32
asdfghjkl: ale to chyba analogicznie się robi.NIe pomyliłam się
8 sty 15:16
asdf: cosx−1/x = 0/0.
8 sty 15:23
asdfghjkl: (cosx)1x=[1+(cosx−1)]1cosx−1*cosx−1x=e0=1
8 sty 15:26
asdfghjkl: | | 1 | | 1 | |
i jeszcze mam pytanie do limx→0( |
| −[ |
| ]) |
| | x | | x | |
tutaj badamy prawostronne i lewo.
8 sty 15:28
asdfghjkl:
8 sty 15:44
8 sty 15:51
asdfghjkl: nie rozumiem
8 sty 16:08
jikA:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pytasz o granicę limx → 0 ( |
| − |
| ) a więc |
| − |
| = 0 tak więc |
| | x | | x | | x | | x | |
lim
x → 0 0 = 0.
8 sty 16:10
asdfghjkl:
to drugie to całość
8 sty 16:11
asdfghjkl:
8 sty 16:18
8 sty 16:23
jikA:
| | 1 | |
A wiesz jak wygląda wykres [ |
| ]. |
| | x | |
8 sty 16:27
asdfghjkl:

tak mi się wydaje że takwygląda
8 sty 16:33
asdfghjkl:
8 sty 16:46
asdfghjkl: [1/x]−1/x pomyliłam się w przepisywaniu
8 sty 16:47
jikA:
| | 1 | |
A co się dzieje w okolicy 0? Dla x = 2 mamy y = [ |
| ] = 0 więc wykres masz |
| | 2 | |
po prawej stronie źle i dlaczego po lewej stronie kropka jest nie zamalowana? Dla x = −1 mamy
8 sty 16:48
asdf:
z lewej strony dąży do −
∞; z prawej do
∞, wniosek?
8 sty 16:52
asdfghjkl: to badamy teraz granie z praweji lewej strony
tylko właśnie jak to zrobić
8 sty 16:52
asdfghjkl: limx→0−−∞−∞=−∞
limx→0++∞−∞=0
8 sty 16:54
asdf: wyobraź sobie...
lim
x→0−, czyli te wartości tak dążą do 0..dążą i dążą, ale nigdy nie "zdążą"

. Te
wartości są mniejsze od zera (granica lewostronna).
np.
x= −0.01
dla x = −0.001 f(x) = −1000
i tak cooooraz blizej i coooraz blizej to granica = −
∞
prawostronną samemu dasz rade.
8 sty 16:56
jikA:
A wiesz ile wynosi ∞ − ∞? Skąd?
8 sty 16:57
Bobek: Bo to logiczne jak 1−1
8 sty 16:58
Bobek: Tak samo
∞/
∞=1
8 sty 16:58
asdf: jakbys znał granicę ∞ (której nie znasz i chyba nikt nie zna) to byś mógł powiedzieć, że jest
to 0.
8 sty 16:59
Bobek: Bóg =
∞ 
Ma granice nieskończoną
8 sty 17:00
asdfghjkl: czyli Hospitala uzyć w prawostronnej?
8 sty 17:00
Bobek: de'Hospital
8 sty 17:01
asdfghjkl: limx→0+(−x−2−x−2)=0
8 sty 17:02
jikA:
Bobek a wiesz że istnieje coś takiego jak wyrażenia nieoznaczone i właśnie ∞ − ∞ jest
tym symbolem nie oznaczonym czy nie wiedziałeś?
8 sty 17:03
Bobek: asdfghjkl −−> bzdura
8 sty 17:04
Bobek: Oj, ludzie. Trochę poczucia humoru

asdfghjkl−−> A podstaw sobie ułamki np.: 1/20000000, 1/222222222000000
8 sty 17:05
asdf: @asdfghjkl
| | 1 | | 1 | |
Ja Ci zrobiłem rozwiązanie do |
| , a nie U{1}[x} − |
| ...(tu nie widzę sensu) |
| | x | | x | |
P.S Ale ostrożnie, może masz rację, bo alfą i omegą to ja na pewno nie jestem
8 sty 17:07
asdfghjkl: dlaczego źle?
8 sty 17:07
Bobek: Bo jaka to jest funkcja, którą podałeś/aś?
8 sty 17:09
8 sty 17:10
Bobek: limx→0+(−x−2−x−2)=0
Pytam o to
8 sty 17:11
Bobek: Bzdurę napisałem, zaraz poprawię
8 sty 17:11
Bobek: limx→0+(−x(−2)−x(−2))=0
Granica ta nie jest równa 0.
8 sty 17:12
asdfghjkl: limx→0+[∞−∞]=limx→0+(−x−2−x−2)=
to iler wynosi
8 sty 17:14
asdfghjkl:
8 sty 17:16
asdfghjkl: pomoże mi ktoś?
8 sty 17:19
asdfghjkl: halo/
8 sty 17:22
asdf: | | 1 | | 1 | | 2 | |
− |
| − |
| = − |
| ... |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
w lim x→0
− to masz −
∞ (liczba do kwadratu da dodatnią, czyli masz na plusie)
tak samo dla x→ 0
+ masz → −
∞
więc granicą w punkcie x
0 = 0 masz −
∞
8 sty 17:22
asdfghjkl: | | 1 | |
a jeżeli bym miał limx→0x*[ |
| ] |
| | x | |
8 sty 17:24
jikA:
| | 1 | |
Pochodna z [ |
| ] ile wynosi? |
| | x | |
8 sty 17:24
asdfghjkl: z lewej strony −∞
a z prawej ∞
8 sty 17:26
jikA:
| | 1 | |
A jak policzyłaś pochodną dla [ |
| ]? |
| | x | |
8 sty 17:29
asdfghjkl: −x−2
8 sty 17:34
asdfghjkl: a nie powinno się z lewej i prawej?
8 sty 17:35
paula2: KTO POMOZE MI W ZADANKU

? PROSZE
8 sty 17:35
8 sty 17:37
jikA:
Nie granicę a pochodną źle napisałem.
8 sty 17:37
asdfghjkl: wychodzi mi z lewej i prawej −∞
8 sty 17:46
asdfghjkl:
8 sty 17:52
asdfghjkl: prosze
8 sty 17:55
asdfghjkl: halo?
8 sty 17:57
asdfghjkl:
8 sty 18:00
asdfghjkl:
8 sty 18:09
asdfghjkl: jak to zrobić?
8 sty 18:10
asdfghjkl: proszeee
8 sty 18:18
asdfghjkl: ?
8 sty 18:32
asdfghjkl: ←
8 sty 18:39
asdfghjkl:
8 sty 19:14
paula2: pomoze mi ktos w zadaniu

8 sty 19:17