trygonometria .
Trygonometria .: Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne : a(−3,1), B(3,5) oraz C(−2,6) .
a ) wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny.
b) Oblicz wartość wyrażenia ( sin + sin β )−1, gdzie α,β − miary kątów ostrych trójkąta ABC
.
7 sty 22:34
kubkow:
a) oblicz długości boków ze wzoru na długość odcinka, a następnie sprawdź czy a2+b2=c2 ,
gdzie a,b− przyprostokątne; c− przeciwprostokątna wtedy trójkąt będzie prostokątny
b) trójkąt ten będzie miał kąty 90°,60° i 30° lub 90°, 45°,45°, okaże się to gdy policzysz
długości boków, najkrótszy bok leży naprzeciwko najmniejszego kąta
7 sty 22:44
kubkow: a potem to juz tylko odczytać sinα i sinβ, a następnie wykonać działanie (sinα i sinβ)−1
7 sty 22:45
Skipper:
a)
policz współczynniki kierunkowe prostych zawierających poszczególne boki
| | 1 | |
a2=− |
| ... i wszystko jasne −  |
| | a3 | |
7 sty 22:46
Aga1.: 1) Możesz obliczyć współrzędne wektorów AB, AC i BC i sprawdzić, które są prostopadłe.
AB→=[6,4]
BC→=[−5,1]
AC→=[1,5]
Widać,że wektory BC i AC są prostopadłe, bo
−5*1+5*1=0.
Kąt prosty przy wierzchołku C.
8 sty 10:14