Działania na wektorach
Rosumad: Treść zadania: Uzasadnij, że długość odcinka łączącego środki ramion trójkąta jest równy
połowie długości podstawy tego trójkąta.
Mam to uzasadnić za pomocą wektorów, niestety, nie wiem jak... Nie chce rozwiązania zadania,
tylko podpowiedź...
7 sty 22:34
Rosumad:

Jak wykazać, używając wektorów, że wektor DE jest równy połowie wektora AB?
7 sty 22:49
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABC i EFC
..........
7 sty 22:54
MQ: Wektorowo, to tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
DE→=CE→−CD→= |
| CB→− |
| CA→= |
| (CB→−CA→)= |
| AB→ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 sty 22:58
Rosumad: Dziekuje bardzo Eta i MQ.
7 sty 23:05
pigor: ... lub z twojego
Rosumad rysunku :
de
→= da
→+ab
→+be
→ i de
→= dc
→+ce
→ ⇒ /+ stronami
⇒ 2de
→= (da
→+dc
→)+ab
→+(be
→ce
→) ⇔ 2de
→= 0
→+ab
→+0
→ ⇔
⇔ 2de
→=ab
→ ⇔
de→= 12ab→ , czyli wektory de
→ i
12ab
→ są równe,
a więc są równoległe i maja tę samą długość, tzn. de
→||ab
→ i
de=12ab c.n.u .
7 sty 23:35