granica funkcji
abcdefghh: limx→0(1+sinx)1x
7 sty 22:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastosuj 'podstawienie'
dla x−>0 x=sinx
skorzystaj z granicy eulera
7 sty 22:27
abcdefghh: a można zrobić że:
limx→0−f(x)=1=limx→0+
7 sty 22:31
pigor: ... czyli np. tak :
lim
x→0 (1+sinx)
1x= [1
∞]= lim
x→0 (1+sinx)
1sinx* sinxx=
= e
lim x→0 sinxx= e
1= e . ...
7 sty 22:33
abcdefghh: ale jak to [1∞] jak podstawimy 0 towyjdzie nam 110
7 sty 22:35
pigor: tu 1 nie dzielisz dokładnie przez 0 (zero} , tylko 1 dzielisz przez liczbę
"bardzo bliską zeru" np.
| | 1 | |
1 : |
| = 1* 1 000 000 000 = 1 000 000 000 itp, itd, czyli otrzymujesz |
| | 1 000 000 000 | |
"liczbę bardzo dużą ", a więc twój "ułamek"
10 dąży do →
∞ , dlatego masz nieoznaczoność
[1
∞] , czyli masz w granicy liczbę e . ...
7 sty 22:56