matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria Przestrzenna
Monza:
Długość krawędzi podstawy i krawędzi ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego są
√
3
odpowiednio równe 4 i
. Wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
3
płaszczyzny sąsiedniej ściany bocznej
7 sty 22:23
dero2005:
a = 4
√
3
h =
3
7
√
3
s =
√
a
2
+ h
2
=
√
4
2
+ (
√
3
3
)
2
=
√
16 +
1
3
=
3
a
√
3
h
p
=
= 2
√
3
2
h
p
6
sinα =
=
s
7
7 sty 22:37
Monza:
Dz
7 sty 22:42