zadania
Technik: Czy mógłbym prosić o jakieś zadania dotyczące rozkładu wielomianu na czynniki + wzory
skróconego mnożenia ?
7 sty 22:23
7 sty 22:27
Technik: @kubkow to już przerobiłem
7 sty 22:27
jikA:
Jakieś trudne te wielomiany mają być czy proste?
125x3 − 75x2 + 15x − 1 = 0 Przykładowo może być coś takiego?
7 sty 22:28
Technik: na początek może być
7 sty 22:30
kubkow: x4+5x2−36
7 sty 22:32
Technik: t2=x
t2+5t−36=0
Δ=52−4*1*(−36)=169
√Δ=13
t1=−9
t2=4
x2=4
x=−2 lub x=2
W(x)=(x−2)(x+2)(x2+9)
7 sty 22:38
Technik: a ten pierwszy przykład nie chce mi wyjść
7 sty 22:46
kubkow: Masz tutaj jeszcze takie na sen:
Rozłóż na czynniki podane wielomiany:
a) x6−19x3−216
b) x4−2x3−3x2+4x−1
c) x4−9x2+14
7 sty 22:50
kubkow: brakuje Ci założenia t≥0
7 sty 22:51
Technik: ok a tamten sprawdziłeś
7 sty 22:51
kubkow: juz ten od @jikA
7 sty 22:53
ICSP: oraz jedno proste równanko ode mnie :
x4 + 10x3 + 90x + 81 = 0
7 sty 22:54
Technik: c)
t=x2
t2−9t+14=0
Δ=(−9)2−4*1*14=25
√Δ=5
t1=2
t2=7
x2=2
x=√2 ⋁ x=−√2
x2=7
x=√7 ⋁ x=−√7
W(x)=(x−√7)(x−√2)(x+√2)(x+√7)
7 sty 22:56
jikA:
ICSP jak zawsze daje za proste.
7 sty 22:57
kubkow: zapisuj zawsze założenie
t=x2 ; t≥0
7 sty 22:59
Technik: przykład c dobrze ?
7 sty 22:59
Technik: ok
7 sty 22:59
kubkow: dobra ja uciekam, miłej zabawy
7 sty 23:00
Technik: dzięki
7 sty 23:00
Technik: a) x6−19x3−216
t=x3 t≥0
t2−19t−216=0
Δ=(−19)2−4*1*(−216)=1225
√Δ=35
t1=−8
t2=27
W(x)=(x3+27)(x3+8) ?
7 sty 23:08
jikA:
Wyjaśnij dlaczego t ≥ 0?
7 sty 23:12
Technik: @kubkow kazał mi zawsze pisać założenia
7 sty 23:13
jikA:
Tylko wcześniej miałeś inne równanie. Tutaj x3 = t jest to stopień nieparzysty więc
pierwiastki nieparzysto krotne istnieją z liczby ujemnej.
7 sty 23:16
Technik: no tak np −8 jest −2 czyli tylko x2 tak wtedy t≥0 ?
7 sty 23:21
jikA:
Kiedy są stopnie parzysto krotne czyli nie tylko dla x2 dajemy założenie że t ≥ 0.
7 sty 23:22
Technik: ok
7 sty 23:23
jikA:
Zostały Ci jeszcze dwa do zrobienia wielomiany.
7 sty 23:27
Technik: trzy

ale to jutro się za to zabiorę
7 sty 23:29
jikA:
Po co odkładać jak można teraz zrobić.
7 sty 23:30
Technik: dobra
7 sty 23:30
Technik: ale jeszcze sprawdź czy a est dobrze zrobiony ?
7 sty 23:33
jikA:
Napisz odpowiedź jeszcze raz.
7 sty 23:35
Technik: w(x)= (x3−27)(x3+8)
7 sty 23:37
jikA:
Na razie dobrze ale jeszcze można rozłożyć ten wielomian.
7 sty 23:39
Technik: no tak ze wzory skróconego mnożenia a3−b3 i a3+b3
7 sty 23:41
jikA:
Zapisz to sobie od razu te wzory utrwalisz.
7 sty 23:43
Technik: ok (x
3−27)(x
3+8)=(x−3)(x
2+3x+9)(x+2)(x
2−2x+4)
7 sty 23:47
jikA:
Tak dobrze.
7 sty 23:49
Technik: ok dobra ja już dziś kończę
7 sty 23:52