Dowód-wzory skroconego mnozenia
xyz11: Proszę o w miarę szybką pomoc:
Wykaż że jeżeli: x+y=6 , x,y∊R, to x2+y2≥18
Udowodniłem, ale wykorzystując wiadomości o funkcji kwadratowej, a mamy tego nie wykorzystywać.
Pozdrawiam
7 sty 22:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy > (x+y)2 = 62 = 36 > 18
c.n.w.
7 sty 22:21
xyz11: a co się stało z −2xy ?
7 sty 22:21
xyz11: da ktoś radę ?
7 sty 22:25
kubkow: ja zrobiłbym to tak:
y=6−x
x2+(6−x)2≥18
x2+36−12x+x2−18≥0
2x2−12x+18≥0 | :2
x2−6x+9≥0
(x−3)2≥0
kwadrat wyrażenia (x−3) jest zawsze nieujemny c.n.d
7 sty 22:26
xyz11: rzeczywiście, dzięki wielkie
7 sty 22:26
kubkow: proszę bardzo
7 sty 22:28