obliczyć granicę lim x−−>o+ xsinx
BooSL: lim x−−>o+ xsinx
7 sty 22:08
BooSL: lim x−−>o+ xsinx
7 sty 22:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
chodzi o x
sinx
7 sty 22:11
BooSL: no nie, to jest tak − lim x−−>o+ xsinx
7 sty 22:11
BooSL: ok, właśnie tak
7 sty 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
sinx = e
ln (xsinx) = e
sinx * lnx = e
lnx/1/sinx
| | ∞ | |
w potędze masz symbol nieoznaczony |
| |
| | ∞ | |
stosujesz regułę de'hospitala
7 sty 22:12
BooSL: no z regułą to wiedziałem, że na pewno − nie wiedziałem jak przekształcić najpierw. Wielkie
dzięki
7 sty 22:13
BooSL: czyli dalej ecosxx? a to nie będzie [00]?
7 sty 22:22
BooSL: to będzie e do zerowej w takim razie?
7 sty 22:26